zamjene za jaja

VEGANSKE ZAMJENE ZA JAJA

Alergija na jaja je dosta zeznuta stvar, no iako se čini nemoguće, vrlo je jednostavno pripremiti nevjerojatno ukusne, a istovremeno zdrave slastice i bez korištenja jaja. Oslanjajući se na veganske zamjene za jaja možete jednako uspješno izraditi i razne alternativne veganske slastice i tradicionalna jela kao što su možda knedle sa šljivama ili biskvitna torta.

Za sve one koji još nisu isprobali koje sve mogućnosti imaju neke od namirnica koje vjerojatno redovito koristite, ovdje vam donosim nekoliko primjera veganskih zamjena za jaja koje ja najčešće koristim u pripremi slastica.

FLAX EGG – lanene ili chia sjemenke

Flax egg idealna je zamjena za jaje kod pripreme biskvita. Ova količina bit će dovoljna da zamijeni 1 jaje.
1 žlica chia ili mljevenih lanenih sjemenki
3 žlica vode
Lanene sjemenke obavezno moraju biti mljevene kako bi mogle nabubriti i pustiti sluz.
Sjemenke pomiješajte s vodom te pustite da odstoje koju minutu. Promiješajte još jednom i pustite da odstoji cca 10 minuta.
Konzistencija koju ćete dobiti slična je konzistenciji razmućenog jajeta.

AQUAFABA

Aquafaba je viskozna voda u kojoj su se kuhale sjemenke mahunarki.
Najčešće koristimo vodu u kojoj se kuhao slanutak. Zbog konzistencije koju ima aquafaba je najčešća zamjena za bjelanjak, a njezina primjena širokog je spektra. Osim u receptima za slastice aquafaba ima široke mogućnosti i u pripremi slanih jela te se često koristi kao osnova za ukusnu vegansku majonezu.
Ja ju osobno volim zato što se od aquafabe radi odličan čokoladni mousse!

  • 1 jaje = 3  žlice aquafabe
  • 1 bjelanjak = 2  žlice aquafabe

Dakle, sve što trebate je sačuvati vodu u kojoj ste kuhali slanutak (možete ju čuvati u hladnjaku do 4-5dana). Da bi dobili “snijeg” vodu od slanutka trebate miksati barem 10min. Budite uporni i miksajte sve dok ne bude čvrsta kao i snijeg od bjelanjaka.

ZGNJEČENA BANANA

Imate zrelu, već pomalo pocrnjelu bananu i ne znate što bi s njom? Takva banana idealna je kao zamjena za jaje u npr. palačinkama, dizanom tijestu, muffinima, keksičima ili brownie kolačima.
Zrelu bananu prvo malo izgnječite rukom te ju ogulite. Tako omekšalu stavite u zdjelicu te ju izgnječite vilicom u pire.

  • 1/2 veće banane = 1 jaje

PIRE OD JABUKE

Jedno jaje možete zamijeniti s cca 60g pirea od jabuke. Za 1 manju staklenku pirea bit će vam potrebno:
4 srednje jabuke
100ml vode
Jabuke ogulite i narežite na manje komadiće te kuhajte u vodi barem 10-15min da potpuno omekšaju. Sve izmiksajte u gustu kašicu. Napunite staklenku te koristite prema potrebi, kod izrade sočnih tijesta.

Pire od jabuka je također odličan i kao prirodni zaslađivač, a toliko je neodoljivo ukusan da ga možete jesti i samog, na žlicu, ili na primjer dodati u zobenu kašu za doručak.

Osim navedenog možete koristiti i ocat, pire krumpira ili batata, ulje itd..Istražujte i nađite zamjene koje će vama najbolje odgovarati..