riza na mlijeku

RIŽA NA MLIJEKU

Sjećate li se riže na mlijeku?

Iako mnogi ipak preferiraju rižu u slanoj verziji, uvjerila sam se kako se ova slastica koju pamtimo iz djetinjstva može pripremiti i na jako zanimljiv način koji će se svidjeti i vama i djeci. Zapravo, na mnogo zanimljivih načina, ovisno o okusima koje volite. Sve ovisi o vašoj kreativnosti i raspoloženju.

Riža na mlijeku je gluten free pa je dobar izbor za alergičare, a uz pažljivo odabrane namirnice dobit ćete iznimno hranjiv i zdrav obrok koji će nestati u trenu.

Pa zašto ne? Neka riža na mlijeku bude vaš sljedeći doručak!

Sastojci:
½ šalice riže
4 šalice kokosovog mlijeka
2 žlice kokosovih ljuspica (sušenog ribanog kokosa)
1 žličica cimeta
1 žlica paste od datulja
½ šalice grubo usitnjenih orašida
Šaka grožđica ili brusnica
1 žlica kokosovog ulja

Uputa:
S obzirom na teksturu koju trebate postići, najbolje je koristiti bijelu okruglu rižu, no toplo preporučujem integralnu. U tom slučaju rižu je potrebno večer prije potopiti u vodi i pustiti da se preko noći namače. Riža mora biti dobro kuhana i mekana, tj. gotovo raskuhana da bi dobili željenu teksturu kašice.

Rižu operite i ocijedite te kuhajte u kokosovom mlijeku oko 10 minuta. Umiješajte pire od datulja te dodajte kokosove ljuspice, usitnjene orašide, grožđice i cimet. Kuhajte još oko 3 minute, tj dok riža nije potpuno kuhana. Ugasite vatru i pustite poklopljeno 5 minuta da riža još nabubri. Umiješajte kokosovo ulje i poslužite.

 

Ako isprobate ovaj recept, slobodno označite Sweet Monkey Mind na Instagramu. Bilo bi cool vidjeti kako je vama ispalo i sviđa li vam se!