prirodni zasladivaci

PRIRODNI ZASLAĐIVAČI

Bijeli rafinirani šećer danas se smatra uzročnikom mnogih bolesti modernog društva. Na sreću, piše se mnogo o njegovim lošim utjecajima na na zdravlje te polako raste svijest o potrebi korištenja prirodnih zaslađivača koji mogu dostojno zamijeniti šećer i zadovoljiti potrebu tijela za slatkim. S obzirom na važnost prirodnih zaslađivača u zdravoj prehrani posvetila sam im ovaj post.

Recite NE rafiniranom šećeru!

Rafinirani šećer je namirnica koja je toliko obrađena da su iz njega uklonjeni svi njegovi prirodni vitamini i minerali. To ostavlja čisti, rafinirani ugljikohidrat koji tijelu ni u čemu ne koristi. Proizvodi puni rafiniranog šećera su ispunjeni praznim kalorijama i isto tako ne sadržavaju važne sastojke, kao što su vlakna, koji su nužni u procesu probave hrane.

Proizvodi od bijelog rafiniranog šećera, bijelog brašna, razni industrijski slatkiši, gazirana pića, mnogi lijekovi i industrijska hrana općenito koja u sebi sadrži rafinirane šećere u tijelu stvaraju kiselu reakciju. Razlog tome je činjenica da navedenim namirnicama zbog procesa rafiniranja nedostaje minerala, pa minerale potrebne za metabolizam kradu iz tjelesnih tkiva. Kad se šećer konzumira iz dana u dan, tijekom dugog perioda, ugrožava se prirodna ravnoteža u tijelu.

Nažalost, rafinirani šećer danas se nalazi u gotovo svakom industrijskom proizvodu koji ćete kupiti u supermarketima. Proizvođači su pronašli pametne načine prikrivanja riječi “šećer” u svojim proizvodima, što nam otežava njegovo identificiranje na listi sastojaka. Rafinirani šećeri tako se nalaze i u hrani koja na oko izgleda zdravo, kao što su žitarice za doručak, voćni jogurti i razni proizvodi namijenjeni djeci.

Treba mi nešto slatko!

Konzumiranje rafiniranog šećera stvara ovisnost u organizmu zbog oslobađanja dopamina. Nažalost, hrana bogata hranjivim tvarima, kao što su voće i povrće, neće potaknuti mozak na oslobađanje tolike količine dopamina. Zato ljudi koji konstantno jedu veće količine rafiniranog šećera neprestano traže hranu koja će ponovo i ponovo proizvesti te pozitivne osjećaje. Posebno je teško ovo objasniti malom djetetu, no važno je zdrave navike u prehrani usaditi već u djetinjstvu. Zato savjetujem da budete uporni i dosljedni te da zaslađivače potražite u zdravim prirodnim namirnicama koje možda već imate u svojoj kuhinji.

 

DATULJE

Datulje tijelu brzo daju potrebnu energiju s obzirom na to da sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Smatraju se „hranom za mozak“ zbog toga što sadrže fosfor, a osim toga su i izvrstan izvor željeza, vitamina A, C, B1, B2 i niacina te natrija, magnezija, kalcija i selena. Odličan su izvor vlakana, lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.

Za mene su datulje No1 prirodni zaslađivač. Pripremam ih u pastu od datulja i koristim u jutarnjim kašicama i receptima za razne slastice. Za pastu od datulja vam je potrebno:

1 šalica svježih datulja
1/2 šalice vode
Datulje i vodu miksajte u blenderu dok se smjesa ne pretvori u gustu pastu. Spremite u staklenku i držite u hladnjaku.

PIRE OD JABUKE

Pire od jabuke služi i kao zamjena za jaja i kao idealan prirodni zaslađivač u raznim voćnim kašicama. Ovisno o tome o kojoj je vrsti jabuke riječ dat će slatkast, ali osvježavajuć okus jelima.

Za 1 manju staklenku pirea bit će vam potrebno:
4 srednje jabuke
100 ml vode
Jabuke ogulite i narežite na manje komadiće te kuhajte u vodi barem 10-15min da potpuno omekšaju. Sve izmiksajte u gustu kašicu. Napunite staklenku te koristite prema potrebi. Možete ga doslovno jesti i “na žlicu”.

PIRE OD BANANE

Zrelu bananu nemojte nikako baciti, naprotiv iskoristite je kao zamjenu za jaja ili kao idealan prirodni zaslađivač!

Bananu prvo malo izgnječite rukom te je ogulite. Tako omekšalu stavite u zdjelicu te ju izgnječite vilicom u pire. Taj pire koristite kao zaslađivač kašica na bazi jogurta. Okus i struktura zgnječene banane zasladit će i zgusnuti kašicu.

MED

Med je jedan od najzdravijih prirodnih zaslađivača. Prirodni med sadrži enzime za probavu što znači da štiti crijeva i imunološki sustav. Med ima antiseptička i iscjeljujuća svojstva te blagotvorno djeluje na organizam. Bogat je i mineralima te vitaminima B skupine.

S obzirom da je životinjskog podrijetla, vegani i vegetarijanci ne koriste med. Također, s obzirom da ga se ne smije zagrijavati najbolji je kod pripreme slastica koje se termički ne obrađuju.

Osim navedenih namirnica, kod pripreme slastica koristim još i AGAVIN SIRUP i KOKOSOV ŠEĆER, no osobno preferiram gore navedene zaslađivače.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)