maslac od ljesnjaka

MASLAC OD ORAŠIDA

Jedno od otkrića plant based prehrane su mi definitivno razni namazi na bazi maslaca od orašida. Moram priznati da sam do tada znala samo za maslac od kikirikija, i nije mi padalo na pamet probati ga izraditi kod kuće. Nisam ga čak baš ni voljela, zapravo predstavljao mi je neki ne pretjerano zanimljiv „american junk food“ proizvod.

No, kako to obično biva život te iznenadi i navede na promjene. Doduše, maslac od kikirikija ni danas baš ne volim previše, ali zato obožavam maslac od lješnjaka. Pa neka on bude tema današnjeg posta!

Zašto homemade?

Prije svega, prednost homemade maslaca od orašida je to što ste sigurni da ne sadržavaju konzervanse i aditive, rafinirane šećere, puno soli i razne nezdrave masnoće koje ćete naravno pronaći u većini kupovnih proizvoda. Također, imate mogućnost kontrolirati izvor namirnice, tj. vi odlučujete gdje ćete nabaviti same orašide te tako biti sigurni da se u startu radi o organskom proizvodu. Iz tog razloga homemade varijanta uvijek je najzdravija te sadrži zdrave masti i nezasićene masne kiseline jer je bazirana na stopostotnoj namirnici.

Namazi od sjemenki i orašastih plodova odličan su izvor bjelančevina i zdravih masti, a koristimo ih kod izrade raznih smoothia i jutarnjih kašica, RAW slastica, homemade Nutelle i ostalih namaza. U „natur“ varijanti ih volimo i na kruhu s pekmezom, a prekrasno će obogatiti i okus svježih datulja ako ih napunite njime.

Maslac možete raditi od kikirikija, badema, lješnjaka, oraha, indijskih oraščića ili raznih vrsta sjemenki kao npr. suncokretovih… jedini preduvjet je da imate jači blender. Moja preporuka je barem 1200-1500W.

O lješnjacima

Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina te vlakana, minerala i vitamina, lješnjaci su bogati i fitosterolima. Fitosteroli su biološki aktivni steroidni alkoholi biljnog porijekla. Cijenjeni su zbog svoje sposobnosti sprječavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora.

Također, sadrže oleinsku kiselinu koja djeluje na smanjenje krvnog tlaka kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Zahvaljujući visokoj količini vitamina E lješnjaci su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i jačaju imunitet.

Lješnjaci su jako dobar izvor minerala – mangana, bakra, magnezija fosfora i željeza. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom te sadrže i omega-3 masne kiseline koje su jako važne u borbi sa alergijama.

Recept za osnovni maslac od lješnjaka

Za izradu osnovnog maslaca od lješnjaka trebaju vam samo lješnjaci. Za jednu staklenku dovoljna vam je jedna šalica lješnjaka.

Lješnjake prije izrade maslaca obavezno istostirajte kako bi lakše pustili masnoću kod miksanja. Ja ih stavim u pečnicu na 150-180stupnjeva, na 15ak minuta. Pustite da se mrvicu ohlade i još tople istrljajte dobro među dlanovima ili u krpi kako bi im skinuli ljuske. Namaz će biti još ukusniji, a orašasti plodovi će prije pustiti veću količinu masnoće.

Lješnjake ubacite u blender i upalite ga na najnižu brzinu, na cca 60sekundi. Blender će ih samljeti u brašno i već će se lagano početi primati za stijenke posude. Dignite poklopac i špatulom ili štapom od miksera odljepite i odgurnite lješnjake prema noževima. Vratite poklopac te ponovo upalite blender na najnižu brzinu, na 60sekundi. Po potrebi ponovo štapom malo pogurajte masu prema noževima i ponovite postupak dok ne dobijete gustu homogenu masu bez grudica.

Prebacite maslac u staklenku i držite u frižideru. Ovakav čisti maslac, bez dodataka, može stajati u frižideru i do mjesec dana.

Igrajte se s okusima i od osnovnog recepta za maslac pripremite fini namaz dodajući sastojke poput kakaa, kokosa, sladila itd, prema vašem ukusu. Primjerice, ako lješnjacima dodate kakao u prahu dobit ćete zdravi čokoladni namaz, koji će obožavati i vaši mališani. Recept na zdravu Nutellu na bazi maslaca od orašida možete pronaći na blogu i Instagramu.