zobeno mlijeko

HOMEMADE ZOBENO MLIJEKO

Nedavno sam prvi puta radila homemade zobeno mlijeko.
Moram priznati da je malo zeznuto. Stvara se sluz od žitarice i mora se dva puta procijediti pa postupak duže traje, ali da vas ne obeshrabrim, ovo mi je definitivno jedno od najdražih biljnih mlijeka zahvaljujući neutralnom okusu koje ima. Osim toga, iznimno je zdravo!

Zašto zobeno mlijeko

Zob sadrži vitamine tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 te folnu kiselinu. Osim toga, obiluje i važnim mineralima poput fosfora, kalija, kalcija, željeza, magnezija, cinka, bakra i mangana. Zob je i izvor brojnih antioksidansa od kojih su najvažniji vitamin E, fitinska kiselina i fenolni spojevi.

Cjelovita zob sadrži više od 10% vlakana, od čega je velik dio topivih. Topivi beta glukani zobi jedinstveni su među vlaknima jer i pri relativno niskoj koncentraciji u probavnom sustavu s vodom tvore svojevrstan gel čime povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju probavne procese. Na taj način održava se zdravlje probavnog sustava, a time automatski i zdravlje čitavog organizma. Zbog visokog udjela topivih vlakana konzumacija zobi pruža povećan osjećaj sitosti i smanjuje apetit.

Osim mlijeka, zob je zbog svojih svojstava idealna za tretiranje kože sklone atopijskom i drugim dermatitisima, što je čest problem kod osoba sklonih alergijama, posebice djece. U tom slučaju preporučuju se kupke od zobi koje umiruju atopijsku kožu.

Ako se pak kod izrade zobenog mlijeka odlučite koristiti gluten free zobene pahuljice, ovo će mlijeko biti pogodno i za one koji moraju izbjegavati gluten. Svakako, pogodno je za sve alergične na orašide, koji iz tog razloga ne mogu konzumirati bademovo i slična mlijeka..U tom slučaju, osim zobenog preporučujem i kokosovo mlijeko koje također možete pripremiti kod kuće.

Recept:
1 šalica sitnih zobenih pahuljica
Mrvica soli
4 svježe datulje
4 šalice vode

Uputa:
Pahuljice prelijte vodom i ostavite da se namaču preko noći. Ujutro vodu bacite, a zob dobro operite od sluzi i prebacite u blender.
Dodajte mrvicu soli, datulje i svježu vodu. Sve blendajte barem 30 sekundi na velikoj brzini da se sastojci usitne.
Dobivenu tekućinu procijedite kroz vrećicu za mlijeko, pamučnu gazu ili gustu cjediljku 2 puta.
Prebacite u staklenu bocu i držite u hladnjaku do 4 dana.

Moja preporuka je da, ukoliko nemate milk maker koristite za zobeno mlijeko gustu cjediljku, jer se zbog stvaranja sluzi teško može mlijeko procijediti kroz vrećicu. Sluz zatvara rupe i postupak dugo traje pa je lakše ako tekućinu ulijete u cjediljku i miješajući žličicom ubrzate postupak. Svako toliko cjediljku isperite da otvorite rupice za prolaz tekućine.