kokosovo mlijeko

HOMEMADE KOKOSOVO MLIJEKO

Kokosov orah je građen od tvrde kore tj. oklopa, vanjske kožice te mesnatog dijela unutar kojeg se nalazi koksova voda. Taj se dio pogrešno često smatra kokosovim mlijekom.

Kokosovo mlijeko dobiva se od kokosovog mesa. Može se raditi od svježeg kokosa, ili od sušene, naribane kokosove pulpe.

Zašto kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko sadrži laurinsku kiselinu te ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Bogato je vitaminima C, E, B1, B3, B5, B6, kao i željezom, selenom, natrijem, kalcijem, magnezijem i fosforom. Osim toga sadrži elektrolite kalij, natrij, magnezij klorid koji pomažu pravilnoj funkciji organizma.

Allergy friendly

S obzirom na sastav kokos je možda najbolji izbor za alergičare jer je najsigurniji po pitanju alergena. U odnosu na zobeno mlijeko koje može sadržavati gluten, orašide ili soju koji su česta alergena namirnica, kokos je među „sigurnijim“ opcijama. Naravno, pod pretpostavkom da koristite ekološki kokos.

Kokosovo mlijeko ima antimikrobno djelovanje, a osim toga stimulira rast dobrih bakterija u crijevima što je važno za zdrav probavni sustav i općenito zdravlje cijelog organizma. Pomaže u očuvanju zdravlja bubrega te u procesima detoksikacije jetre. No, kako sve ne može biti savršeno, kokosovo mlijeko nije dobra zamjena za izvor kalcija te ga mnogi kritiziraju zbog njegove masnoće…

Problematika kupovnog kokosovog mlijeka

Kao što sam već pisala u tekstu vezanom za izradu bademovog mlijeka, koji je bio neka uvodna točka u temu potrebe za okretanjem homemade proizvodima, kupovna biljna mlijeka, a posebice kokosovo puna su stabilizatora, aditiva, konzervansa, guaram gume, ksantan gume, sredstva za reguliranje kiselosti te šećeri itd..

Često ćete u receptima naići na napomenu da trebate koristiti baš ono gusto kokosovo mlijeko jer ono je najbolje, no obratite pažnju kod kupnje kokosovog mlijeka jer upravo takva mlijeka prepuna su nepoželjnih tvari, i zato imaju takvu teksturu.

Recept:
1l vode
100g ekološkog sušenog kokosa (kokosove ljuspice ili naribani sušeni kokos, a može i kokosovo brašno)

Uputa:
Vodu staviti u posudu za kuhanje i kuhati do vrenja. Koji trenutak prije nego zakuha maknuti s vatre i umiješati kokos. Poklopiti i ostaviti sa strane do sat vremena da se dobro namoči.
Nakon toga slijedi miksanje u blenderu. Pustite da se ohladi prije nego prelijete u blender.
Kad je dovoljno rashlađeno, prelijte u blender i miksajte dok se kokos ne usitni.

Nakon toga procijedite mlijeko kroz gazu ili  vrećicu za mlijeko. Možete koristiti i cjediljku, no s obzirom na to da se kod obrade kokosa ne stvara nikakva sluz cijeđenje kroz gazu ili vrećicu ide jako brzo i jako je praktično.

Pohranite u hladnjaku, do 4 dana.
U hladnjaku će se mlijeko razdvojiti na gusti i tekući dio. To je zato što ne sadrži emulgatore i stabilizatore. Jednostavno bocu protresite prije korištenja i mlijeko će se opet povezati.

Od gustog dijela možete raditi veganski šlag.