biljno mlijeko

BILJNO MLIJEKO I NJEGOVA PRIPREMA KOD KUĆE

Kravlje mlijeko jedan je od najčešćih alergena i kod odraslih i kod djece. Ono sadržava više od 20 različitih bjelančevina koje mogu izazvati alergijsku reakciju, a najpoznatiji je problem alergije i intolerancije na laktozu. Intolerancija laktoze je nesposobnost tijela da probavi laktozu, tj. šećer koji se prirodno nalazi u mlijeku. Za razgradnju mliječnog šećera potreban je enzim laktaza. Tu je još i problem kazeina, najčešće korištenog mliječnog proteina u prehrambenoj industriji.

Simptomi intolerancije su najčešće nadutost, vjetrovi, bolovi u trbuhu te proljev ili opstipacija, no problemi vezani za lošu probavljivost i alergiju na laktozu mogu biti i puno kompleksniji i ne smiju se ignorirati.

U čemu je problem?

Danas je poznato da je problem razgradnje mliječnog šećera prirodno češći kod odraslih nego kod djece, tj. smatra se da je veliki broj odraslih osoba u periodu mladosti prestao ili počeo proizvoditi smanjeni obujam enzima laktaze. Zbog manjka laktaze, laktoza u crijevima fermentira jer se ne može u potpunosti razgraditi. Smanjena proizvodnja laktaze u odnosu na dječju dob odrasloj osobi može tada prouzročiti probavne smetnje kod unosa proizvoda koji sadrže laktozu. Smatra se kako odraslim osobama mlijeko životinjskog podrijetla nije potrebno u svakodnevnoj prehrani.

No, to nije jedini problem koji se veže uz pitanje konzumacije kravljeg mlijeka. Naime, velik dio problema leži u industrijskoj obradi mlijeka prije stavljanja na police supermarketa, tj. u pasterizaciji i homogenizaciji mlijeka te korištenju raznih stabilizatora, aditiva, konzervansa i slično kako bi rok trajanja tog proizvoda bio što duži i kako bi se uništile potencijalno štetne bakterije.

Iako je korisna jer nas štiti od sirovog proizvoda koji potencijalno može biti štetan (npr. zaraza bakterijama kao što su E.Coli), pasterizacija potpuno uništava enzime iz mlijeka koji su potrebni za razgradnju i probavu te smanjuje i uništava sadržaj vitamina, denaturira mliječni protein te onemogućuje apsorpciju kalcija iz mlijeka. Također ubija korisne bakterije koje su nam potrebne za očuvanje crijevne flore. Posebno su štetna trajna industrijska mlijeka koja imaju posebno dugačak rok trajanja. Takva mlijeka bi svakako trebalo izbaciti iz prehrane.

Također, problem je i komercijalni uzgoj životinja koje daju to mlijeko. Ako je životinja živjela i hranila se na loš način, te je uz to još tretirana antibioticima i hormonima sve će to imati utjecaj i na kvalitetu mlijeka koje mi kasnije kupujemo i konzumiramo. Unosom takvog proizvoda štetimo našem organizmu i smanjujemo otpornost imunološkog sustava.

Podržimo male OPG-ove

Ukoliko nemate alergiju i niste intolerantni na mlijeko te smatrate da kravlje mlijeko možete nesmetano koristiti svakako je preporučljivo informirati se o procesu proizvodnje proizvoda koji konzumirate te kupiti mlijeko koje će vašem tijelu dati sve potrebne nutritivne sastojke i neće ometati probavne procese i rad imunološkog sustava. Tu govorimo o proizvodima malih provjerenih OPGova koji kao suprotnost gore navedenom plasiraju nutritivno kvalitetne proizvode te čak i sirovo nepasterizirano mlijeko životinje koje sadržava enzime. Ti enzimi odvajaju kalcij od fosfora čime kalcij postaje dostupniji u tijelu. Također, tijelo tada ne troši velike količine svojih enzima kako bi mlijeko pokušalo probaviti.

Zašto se okrenuti biljnim alternativama?

Mlijeko životinjskog podrijetla smatra se upalnom namirnicom te može odmagati normalnom radu imunološkog sustava. Stoga, ako zaista imate problem s alergijama ili nekim tipom autoimunih bolesti preporuka je okrenuti se biljnim alternativama.

Razna biljna „mlijeka”, kao alternativa mlijeku životinjskog podrijetla već godinama uživaju sve veći interes šire publike. Danas su na policama supermarketa dostupne razne verzije biljnih „mlijeka“ tj. napitaka, a najpoznatija su svakako mlijeka od riže, orašida, kokosa, i zobi.

Zašto biljno mlijeko pokušati prepremiti kod kuće?

Cijena im je već puno prihvatljivija, no ono što, kao i kod kravljeg mlijeka predstavlja veliki problem je njihov sastav. Kao i većina drugih prerađenih namirnica bilo biljnog ili životinjskog podrijetla sadrže razne neprihvatljive sastojke, tj. razne vrste stabilizatora, aditiva, konzervansa, guaram gume, ksantan gume, sredstva za reguliranje kiselosti te dodatnih šećera i slično. Iz tog razloga svakako preporučujem da biljno mlijeko pokušate pripremiti kod kuće ili da potražite ona organskog sastava bez neželjenih dodataka za koja ćete morati izdvojiti nešto više novaca.

Priprema biljnog mlijeka kod kuće vrlo je jednostavna. Osim toga, pruža vam mogućnost da sami birate koje ćete namirnice koristiti te koja će biti kvaliteta tih namirnica kako bi maksimalno prilagodili nutritivnu vrijednost napitka svojim potrebama.

Koje vrste biljnih mlijeka lako možete pripremiti kod kuće?

BADEMOVO mlijeko odličan je izvor proteina, antioksidansa, vitamina i minerala te vlakana i nezasićenih masnih kiselina. Selen u bademima potiče rad imunološkog sustava i tako pomaže u borbi protiv raznih bolesti dok mangan pomaže u aktivaciji enzima probavnog sustava.

Ovo biljno mlijeko ima karakterističan orašast okus te se sjajno slaže s čokoladnim kašicama, a izvrstan je i kod pripreme kakaa i raznih smoothieja ili frapea. No, bademovo mlijeko nije prikladno za osobe alergične na orašide. S obzirom da se ne radi o žitarici, bademi ne sadrže gluten pa je ovo mlijeko gluten free.

ZOBENO mlijeko bogat je izvor vlakana, aminokiselina, vitamina i minerala. Ugljikohidrati iz zobi su sporo probavljivi čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi. Zobeno mlijeko je za razliku od orašastih mlijeka konzistentnije pa je odlična zamjena kod izrade raznih tijesta. Osim mlijeka, za alergičare je zob odlična za njegu kože kod pojave atopijskog dermatitisa. Zob prirodno sadrži gluten pa treba pripaziti na to kod kupnje mlijeka u trgovinama. Kod kuće pak, ukoliko koristite gluten free zob možete sami pripremiti zobeno mlijeko koje će biti prikladno i za alergične.

KOKOSOVO mlijeko je uz rižino možda najbolji izbor za osobe skolone alergijama s obzirom da je alergija na sam plod kokosa jako rijetka, a kokos nije žitarica pa ne sadrži gluten. Iako je kokos službeno klasificiran kao voće, ACAAI navodi ga u skupini orašastih plodova, no osobe alergične na orašide rijetko razvijaju alergiju i na kokos. Kokos ima antimikrobno djelovanje, a osim toga stimulira rast dobrih bakterija u crijevima što je jako važno za zaštitu crijevne flore.

Zbog svojeg okusa ovo biljno mlijeko obogatit će svaku desertnu kremu, a meni je i odličan izbor kad radim recimo rižu na mlijeku!

Što mi je potrebno za pripremu?

Za pripremu biljnog mlijeka kod kuće potrebno vam je:

  1. „Milk maker“ ili običan snažniji blender
  2. Vrećica za izradu biljnog mlijeka, obična pamučna gaza ili cjediljka s gustim dnom
  3. Staklenka u kojoj ćete pohraniti gotovo biljno mlijeko

Ako nemate svoj „milk maker“ dovoljan će biti dobar blender i jedna obična pamučna gaza ili cjediljka s gustim dnom. Odličan, a vrlo jeftin pomagač je vrećica za cijeđenje mlijeka koju možete kupiti u raznim specijaliziranim trgovinama. Procedura pripreme je gotovo jednaka kod svih biljnih mlijeka, no jednostavnije verzije su recimo mlijeka od orašida koja vam mogu biti baza za daljnje istraživanje. Recepte možete pronaći pod TIPS&TRICKS. Ohrabrite se i probajte sami!