bademovo mlijeko

BADEMOVO MLIJEKO

Razna biljna „mlijeka”, kao alternativa mlijeku životinjskog podrijetla već godinama uživaju sve veći interes šire publike, a ne samo onih koji pate od alergije na kravlje mlijeko i njegovih sastavnih komponenti. Svi smo se već susreli s informacijama o nezdravom utjecaju kravljeg mlijeka na organizam odraslog čovjeka. Paralelno nas se osvještava o vrijednostima svake od ponuđenih alternativnih opcija biljnog podrijetla. Bademovo mlijeko definitivno je jedno od najpopularnijih, djelomično zbog ugodnog okusa, a djelom i zbog nutritivno kvalitetnog sastava.

Zašto se trebate odvažiti i pripremiti svoje biljno mlijeko kod kuće

Danas su na policama supermarketa dostupne razne verzije veganskih biljnih „mlijeka“ tj. napitaka. Cijena im je već puno prihvatljivija, no ono što, kao i kod sve prisutnog kravljeg mlijeka predstavlja veliki problem je njihov sastav. Kao i većina drugih prerađenih namirnica bilo biljnog ili životinjskog podrijetla sadrže razne neprihvatljive sastojke, tj. razne vrste aditiva, umjetnih aroma, konzervansa, dodanog šećera itd. Iz tog razloga ja osobno ne kupujem komercijalno plasirana mlijeka i mliječne napitke biljnog ili životinjskog podrijetla u supermarketima. Biljna mlijeka pripremam kod kuće, a kravlje mlijeko kupujem isključivo kod malih provjerenih OPG-ova.

Alergija na mlijeko bila je jedna od prvih s kojima smo se susreli (uz alergiju na jaja), dok je Jakov bio još beba, no ona se na sreću povukla do navršene treće godine. S obzirom na to da nismo vegani, već smo se opredijelili za plant based prehranu, mi danas koristimo i biljna mlijeka i kravlje mlijeko, no koristimo isključivo mlijeko malih OPG-ova koja ne sadrže aditive, te ih dobivamo od životinja koje su se slobodno kretale i koje su uzgajane i hranjene na prihvatljiv način. Od biljnih mlijeka najviše volim bademovo mlijeko, a pripremam ga isključivo kod kuće.

Započnite sa izradom bademovog mlijeka

Ukoliko želite probati sami pripremiti svoje homemade zdravo biljno blijeko, jer zaista nije teško, isprobajte za početak dolje navedeni recept za bademovo mlijeko.  Ono vam kasnije može biti baza za izdradu homemade mlijeka i od ostalih orašida.

Recept:
2 šalice badema
7 šalica obične vode
*količina potrebna za cca 1l bademovog mlijeka

Prije svega, probajte nabaviti organske, ne tretirane bademe. Bademe svakako pripremite dan ranije. Stavite ih u posudu s vodom i pustite da se preko noći dobro namoče kako bi potaknuli proces klijanja i olakšali njihovu probavljivost. Drugi dan ih dobro ocijedite te ih miksajte u blenderu s vodom. Dobivenu smjesu procijedite kroz gazu kako bi dobili mlijeko. Ostatke badema s gaze posušite te ih možete koristiti kao dodatak raznim jutarnjim kašama ili npr. kao dodatak tijestu za peciva.
Tako dobiveno mlijeko držite u hladnjaku i potrošite kroz maksimalno 2-3 dana. Mlijeko možete koristiti na iste načine kao i kravlje mlijeko.

Prema ovom principu možete pripremiti mlijeko i od ostalih orašastih plodova.