aquafaba mousse

AQUAFABA MOUSSE OD ČOKOLADE

Što to aquafaba tj. voda u kojoj su se kuhali slanutak ili neka druga vrsta mahunarki radi u receptu za čokoladni desert pitala sam se kad sam se prvi puta susrela s ovom izvrsnom zamjenom za jaja koju danas vrlo rado koristim u raznim receptima.

Aquafaba je zamjena za bjelanjak, a njezina primjena širokog je spektra, od onih u kojima nema termičke obrade, pa sve do izazovnijih recepata kao što su macaronsi i sl.

No, kako uopće pripremiti aquafabu?

Postoje dvije varijante, zdrava koja naravno traži angažman i nezdrava koja je lako dostupna. Radi se o konzerviranom slanutku koji možete lako kupiti u svakom supermarketu, no kao i sve konzervirane namirnice sadrži puno konzervansa i aditiva koji štete našem imunološkom sustavu.

Za zdravu varijantu potrebno je slanutak preko noći ostaviti da se namače u vodi te ga nakon namakanja skuhati u slanoj vodi. Nakon kuhanja, slanutak ocijedite, a tekućina koju ste dobili je upravo aquafaba.

S obzirom da je slanutak bogat bjelančevinama, kod postupnog zagrijavanja vode za vrijeme kuhanja dolazi do otpuštanja bjelančevina iz namirnice zbog čega voda u kojoj se kuhao postaje slična bjelanjku jajeta.

Osim u receptima za slastice, aquafaba ima široke mogućnosti i u pripremi slanih jela. No, ja sam se zadržala na slasticama, te vam donosim jedan recept za čokoladni mousse koji ne bi bio to što je upravo bez aquafabe.

Sastojci:
150 g organske tamne čokolade (70%)
40 ml vode u kojoj ste kuhali slanutak
Mrvica soli
Žlica meda ili agavinog sirupa

Uputa:
Za mouse kremu otopite čokoladu na pari s mrvicom soli i pustite da se ohladi. U mlaku rastopljenu čokoladu možete dodati žlicu meda ili agavinog sirupa ako želite zasladiti tamnu čokoladu.
Dok se čokolada hladi potrebno je vodu od slanutka miksati mikserom na velikoj brzini sve dok se ne pretvori u čvrsti snijeg. Da bi postigli konzistenciju snijega od bjelanjka potrebno je barem 10 ak minuta miksanja, budite uporni.
Kad je čokolada ohlađena pomiješajte snijeg i čokoladu kako bi dobili mouse kremu.
Smjesu izlijte u kalupe i dobro rashladite u hladnjaku, poželjno i preko noći.

 

Ako isprobate ovaj recept, slobodno označite Sweet Monkey Mind na Instagramu. Bilo bi cool vidjeti kako je vama ispalo i sviđa li vam se!