palacinke

ALLERGY FRIENDLY PALAČINKE

Ne znam koje su mi najdraže, jednostavno obožavam palačinke u svakom obliku. Volim ih i spremati, i jesti, a najviše ih volim puniti domaćim pekmezom od šljiva.

Nisam jedina! Kod nas doma palačinke obično nestanu brzinom svjetlosti, a mogli bi ih pojesti tonu. Zato često kažem da ne vjerujem ljudima koji mogu pojesti samo jednu palačinku.

Šalu na stranu, ne radim ih prečesto, i ne pečem sto komada, ali ih pečem s guštom. Jakov obožava palačinke kao i ja, a njemu su najdraže „ove koje se motaju“.

KAKO PRIPREMITI ALLERGY FRIENDLY PALAČINKE

Prije svega pšenično brašno obavezno mijenjam pirovim, po mogućnosti integralnim krupnije mljevenih brašnom (zamjena za pšenično oštro). S obzirom na to da pir ima manje glutena, da u smjesu ne stavljam jaja i da mlijeko životinjskog podrijetla najčešće ipak zamijenim biljnim ja stavljam malo ulja kako bi se smjesa bolje povezala i kako bi se uz pomoć masnoće mreža glutena po tijestu ravnomjernije i lakše proširila.

Ako ste iz prehrane u potpunosti izbacili gluten pirovo brašno zamijenite vama omiljenim bezglutenskim brašnom. Preporuka je da brašno bude oštrije strukture. Količinu tekućine također prilagodite potrebi brašna koje izaberete. Tako ćete dobiti gluten free i lactose free palačinke.

Iako se možda čini jako teškim doći do dobrog odabira i omjera namirnica koje bi istovremeno bile i allergy friendly, a da palačinke nisu bezokusne zapravo nije tako. S obzirom na problem zvan jaja i pšenica priznajem da mi nisu uvijek dobro ispadale i da sam na početku zazirala od izrade jer bi često bacila i smjesu i palačinke (tavu za sada nisam, još), dok nisam pronašla brašno kojim bi najbolje zamijenila pšenicu. No, s vremenom su palačinke postajale sve bolje i bolje. Naravno, treba se priviknuti i prihvatiti razliku u teksturi i okusu tijesta, ali tu dolazimo do onog pitanja o promjeni svijesti i otvaranju novim iskustvima. Dodajte im još neki pre dobar domaći pekmez, ili još bolje homemade Nutellu s malo preprženih i usitnjenih lješnjaka ili bobičastog voća i past ćete u nesvijest od bogatstva okusa u ustima.

U slast!

Sastojci:

300g integralnog brašna od pira
3 žlice kokosovog ulja – otopljenog
300ml zobenog mlijeka
300ml vode
Mrvica soli

Uputa:

Uspite brašno u dublju posudu u kojoj ćete miksati smjesu te dodajte sol i otopljeno kokosovo ulje. Ulijte zobeno mlijeko i vodu sobne temperature. Miksajte smjesu dok se sve dobro ne poveže.
Smjesu pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da stoji barem 30min na sobnoj temperaturi.

Palačinke pecite na vrućoj tavi za palačinke (najbolje teflonskoj) premazanoj s malo ulja te iz poslužite s domaćim pekmezom, medom ili nekim drugim tekućim zaslađivačem ili možda homemade Nutellom.

 

allergy friendly palačinke
allergy friendly palačinke

Ako isprobate ovaj recept, slobodno označite Sweet Monkey Mind na Instagramu. Bilo bi cool vidjeti kako je vama ispalo i sviđa li vam se!